Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțar la oameni și animale, cauzată de protozoare parazitare (un tip de microorganism) unicelular. Malaria cauzează simptome ce includ, febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap.
Cum se manifesta malaria?
În principal, malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni la ultima posibila expunere. Orice febră aparută la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.
Exista forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium Falciparum care se pot manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slabiciune, varsaturi, tuse, diaree si dureri abdominale. La acestea se pot adauga simptome asociate insuficientei de organ, cum ar fi insuficienta renala acuta, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenta, coma si deces.
Cum evitați să vă îmbolnăviți de malarie?
Fiti constient de riscul, perioada de incubatie, posibilitatea debutului intarziat si principale simptome!
Evitati sa fiti intepati de tantari, in special in intervalul intre amurg si zori folosind una din metodele urmatoare de protectie :
- Substantele insectifuge – se aplica pe pielea expusa sau pe haine pentru a preveni contactul cu tantarii sau cu alte insecte. Ingredientul activ respinge, dar nu ucide insectele. Evitati contactul cu mucoasele. Nu pulverizati insectifugele pe fata, nu aplicati pe pleoape sau buze, pe portiunile de piele sensibile, arse, deteriorate sau cu cute adanci. Spalati-va pe maini dupa aplicarea insectifugelor.
- Plasele contra tantarilor – sunt mijloace excelente de protectie individuala in timpul somnului. Plasele pot fi utilizate cu sau fara aplicarea de insecticid. Cu toate acestea, plasele tratate sunt mult mai eficiente si pot fi disponibile in comert. Plasele trebuie sa fie rezistente si cu o dimensiune a ochiurilor care sa nu depaseasca 1,5 mm. Plasa trebuie sa fie introdusa sub saltea, asigurandu-se ca nu este rupta si ca nu exista tantari in interiorul ei. Exista si plase pentru hamace si pentru paturi mici.
- Spiralele contra tantarilor – sunt cel mai bun exemplu cunoscut de vaporizator cu insecticid, avand de obicei ca ingredient activ un piretroid sintetic. O spirala este suficienta pentru un dormitor normal pentru o noapte, cu exceptia cazului in care camera este deosebit de mica.
- Spray-urile cu insecticide sunt destinate uciderii rapide a insectelor. In dormitoare insecticidul trebuie pulverizat inainte de culcare. Tratarea unei camere cu un insecticid va ajuta la eliminarea insectelor, dar efectul poate fi de scurta durata. Este recomandata pulverizarea combinata cu utilizarea unei spirale, a unui vaporizator sau a unei plase de tantari.
- Chemoprofilaxie – o chimioprofilaxie buna (respectarea regimului de antimalarice prescris – medicamentul, doza si durata) reduce riscul decesului.
Cum acționați dacă suspectați ca v-ați îmbolnăvit de malarie?
Daca la o saptamana sau mai mult dupa intrarea intr-o zona de risc pentru malarie faceti febra, consultati de urgenta un medic si contactati un laborator abilitat pentru a obtine un diagnostic corect si un tratament sigur si eficient. Acest lucru ramane valabil si la intoarcere, formele severe de malarie cu Plasmodium Falciparum putand fi luate in considerare pana la 1 luna de la iesirea din zona de risc!
Ce recomandări exista în cazul în care presupuneți o eventuala infectare?
O consultatie la medicul specialist epidemiolog la intoarcerea din zona de risc pentru malarie si un examen de laborator poate sa va asigure ca nu v-ati imbolnavit de malarie.