Economia Marii Britanii a intrat în recesiune în a doua jumătate a anului 2023, un context dificil înainte de alegerile din acest an, ce îl dezavantajează pe premierul Rishi Sunak. Acesta, în încercarea de a menţine guvernarea conservatoare, deja aflată la putere de 14 ani, a promis să stimuleze creşterea economică, relatează Reuters.
Produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 0,3% în ultimul trimestru din 2024, după ce în perioada iulie-septembrie scăzuse cu 0,1%, arată datele oficiale. Două semestre consecutive de scădere economică înseamnă recesiune tehnică.
În plus, contracţia din al patrulea trimestru a fost mai mare decât toate estimările economiştilor dintr-un sondaj Reuters, care indicau un declin de 0,1%.
Producţia economică a scăzut cu 0,1% în termeni lunari în decembrie, după o creştere de 0,2% în noiembrie, a anunţat Biroul Naţional de Statistică (ONS). Industria prelucrătoare, construcţiile şi comerţul cu ridicata au contribuit cel mai mult la scăderea PIB-ului în al patrulea trimestru.
PIB-ul pe cap de locuitor nu a mai crescut de la începutul anului 2022, reprezentând cea mai lungă perioadă neîntreruptă de acest fel de la începutul înregistrărilor, în 1955.
Lira sterlină s-a depreciat faţă de dolar şi euro. Investitorii şi-au sporit aşteptările în ceea ce priveşte reducerea ratei dobânzii de către Banca Angliei (BoE) în acest an, iar întreprinderile au cerut mai mult ajutor din partea guvernului într-un plan bugetar care va fi prezentat la 6 martie.
Datele de joi înseamnă că în rândul Grupului celor mai mari şapte economii avansate ale lumii (G7), Marea Britanie se alătură Japoniei, care şi ea a intrat în recesiune, deşi este probabil ca această situaţie să fie de scurtă durată şi superficială în raport cu nivelurile istorice. Canada nu a raportat încă datele privind PIB-ul pentru trimestrul al patrulea.
Economia Marii Britanii se situează cu doar 1% mai sus decât nivelul de la sfârşitul anului 2019, înainte ca pandemia COVID-19 să lovească. Doar Germania dintre ţările G7 o duce mai rău.