România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare care va fi observată de cei care doresc să călătorească în afara graniței, în state din Schengen, este că nu vor mai trebui să prezinte actele de identitate la controlul de frontieră de pe cele 17 aeroporturi și porturi.
Din această noapte, România şi Bulgaria se alătură, aerian şi maritim, spaţiului eruopean de liberă circulaţie. Primele zboruri din Schengen în ,,Air Schengen,, vor ateriza pe Otopeni, imediat după miezul nopţii. Vor veni nu mai puţin de 8 curse, în doar o oră. Din România, primul avion care decolează în interiorul spaţiului european de liberă circulaţie pleacă undeva după 5 dimineaţa. Asta înseamnă că, de la controlul de securitate, călătorii vor merge direct la poarta de îmbarcare, pentru zborurile în spaţiul Schengen. Sunt şi alte schimbări începând de azi, 31 martie, mai ales referitoare la copii.
Odată cu libera circulaţie, autorităţile trebuie să facă faţă şi altei provocări, cea a urmăriţilor penal, care încearcă să fugă din ţară
Dacă minorul este însoțit de ambii părinți, va respecta aceleași reguli, exact ca în cazul adulților. Dacă este însoțit de un singur părinte, va fi nevoie și de o procură, adică o declarație autentificată la notar, cu acordul celuilalt părinte. Dacă minorul călătorește cu o rudă sau un prieten al părinților, are nevoie de o procură semnată de ambii părinți. În cazul în care copilul se deplasează la studii, competiții sau pentru tratamente medicale, va avea nevoie, în plus față de documentele de identitate și călătorie, de dovada scopului deplasării și de o procură prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru călătorie.
Odată cu libera circulaţie, autorităţile trebuie să facă faţă şi altei provocări, cea a urmăriţilor penal, care încearcă să fugă din ţară. „Nu avem un control total. Dar asta nu înseamnă că pleacă definitiv. Sunt mai multe mecanisme la nivelul Schengen. persoana este inclusă într un program de urmărire, va fi depistat în Schengen şi readus în România ca să răspundă cum au stabilit autorităţile judiciare”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat MAI. Verificările aleatorii vor depista şi limita migraţia ilegală, spun poliţiştii. Se estimează că europenii efectuează anual peste un miliard de călătorii în interiorul spațiului de liberă circulaţie, ceea ce aduce beneficii considerabile statelor vizitate.