Prețurile la masa de Crăciun din acest an vor crește cu până la 20% față de 2022. Deși alimentele de bază s-au ieftinit, carne de porc și de vită, lactate, brânzeturi și băuturile alcoolice sunt mai scumpe. Facturile la energia termică sunt cu 25% mai mari decât anul trecut, adăugând costuri suplimentare pentru confortul casei în această iarnă.
Prețul pentru un kilogram de pulpă de porc dezosată este în prezent de 27 de lei. Față de anul trecut, acesta a crescut în medie cu peste trei lei. Astfel, pentru cinci kilograme, acum plătim cu aproximativ 17,5 lei mai mult decât înainte. Pentru un bax de șase beri, care acum se vinde cu 20 de lei, plăteam anterior cu 3,5 lei mai puțin.
În cazul românilor care doresc să se bucure de preparate exotice sau fructe de mare, este nevoie de cel puțin 200-300 de lei în plus.
Românii fac deja cumpărături, de teamă că alimentele se vor scumpi pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie.
De exemplu, miezul de nucă, foarte căutat în această perioadă, are un preț mult mai mare față de anul trecut.