Cel mai mult în ultimii trei ani s-au scumpit cartofii. În timp ce Institutul Național de Statistică vede o creștere a prețului cu 83%, oamenii spun că un kilogram de cartofi îi costă acum și de 2-3 ori mai mult. Într-un hipermarket din Capitală prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei.
Statistic, prețul alimentelor de bază a crescut în ultimii 3 ani cu 40%. În realitate, oricine merge la piață sau la hipermarket constată alte diferențe de preț. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021.
Dacă cu trei ani în urmă, bonul de la casă era în jur de 50 de lei, dacă în coș aveam un kilogram de carne de pui, unul de roșii, de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum ne costă peste 81 de lei.
Substanțial s-au scumpit și detergenții în ultimii trei ani. Prețul acestora a crescut cu 70%, în timp ce Statistica anunță o creștere de 30%.
Economiștii spun că scumpirile provin și din faptul că, importând multe alimente, „importăm” și inflația din țările de proveniență a mărfii. România mai produce suficient cât să asigure în întregime consumul intern pentru doar două produse alimentare: ouă și carnea de oaie. În rest, suntem la mâna importurilor, notează digi24.ro.