Boala Alzheimer este o patologie neurodegenerativa progresiva, care afecteaza gandirea coerenta, memoria si comportamentul pacientilor, ducand in timp la imposibilitatea desfasurii activitatilor zilnice. Boala Alzheimer reprezinta cea mai frecventa forma de dementa la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
Prevalenţa globală a bolii Alzheimer este alarmantă. Estimările actuale indică faptul că aproximativ 32 de milioane de persoane suferă de Alzheimer, iar un număr impresionant de 315 milioane prezintă semne preclinice.Noul studiu concluzionează că dietele care pun accentul pe plante, cum ar fi dieta mediteraneană sau dietele tradiţionale întâlnite în China, Japonia şi India, par să reducă riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, în special în comparaţie cu o dietă occidentală bazată pe alimente mai grase şi mai procesate.
Acum, acest nou proiect identifică factori de risc pentru demenţă, cum ar fi consumul mai mare de grăsimi saturate, carne (în special carne roşie, cum ar fi hamburgerii şi grătarul), carne procesată (hot dog) şi alimente ultraprocesate, bogate atât în zahăr, cât şi în cereale rafinate.
Autorii studiului evidenţiază câteva alimente care par să ofere protecţie împotriva bolii Alzheimer, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele şi legumele colorate, leguminoasele (cum este fasolea), nucile, acizii graşi omega-3 şi cerealele integrale.
Alimentele ultraprocesate pot creşte riscul de obezitate şi diabet, ei înşişi factori de risc pentru boala Alzheimer. Alimentele ultraprocesate sunt adesea lipsite chiar de ingredientele care se găsesc în alimentele vegetale integrale şi care ţin la distanţă demenţa, cum ar fi componentele antiinflamatorii şi antioxidanţii.
Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:
- modele de alimentaţie sănătoasă: o dietă sănătoasă este esenţială, existând dovezi care sugerează că aceasta poate reduce la jumătate riscul de a dezvolta boala Alzheimer;
- diete pe bază de orez: risc mai mic asociat cu dietele pe bază de orez, în comparaţie cu dietele bogate în grăsimi şi cu un conţinut ridicat de energie;
- consumul de carne: corelaţie puternică între consumul de carne şi creşterea riscului de boală Alzheimer;
- consumul de peşte şi omega-3: invers legat de boala Alzheimer, probabil datorită acizilor graşi benefici;
- nutrienţi cheie: un aport ridicat de acid folic, vitaminele E şi C, precum şi consumul de peşte sunt asociate cu un risc redus de Alzheimer.
De asemenea, inactivitatea fizică şi obezitatea contribuie, de asemenea, la un risc mai mar”, spune dr. Edward Giovannucci, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Universitatea Harvard, într-un comunicat.