Cu un război la graniță, tot mai des apare întrebarea: redevine armata obligatorie? Letonia, de exemplu, a reintrodus recrutarea pe 1 ianuarie 2024, după ce serviciul militar obligatoriu fusese abolit în 2006. Germania, Marea Britanie discută deja despre acest subiect tot mai apăsat. Ce face România, în acest context? Uite cum vede această temă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale.
„Eu am făcut armata pe vremea mea, știu ce înseamnă. Nu cred că suntem pregătiți la nivel de societate și a tinerimii române pentru așa ceva. Cred cu tărie în voluntariat motivant. În Finlanda, de exemplu, care a avut o lungă istorie de neutralitate, am vizitat tinerii care își făceau stagiul militar. Era pe bază de voluntariat.Erau mai bine plătiți decât la serviciul de unde plecaseră pentru câteva luni. Erau motivați având și cursuri, puteai să-ți alegi un curs de informatică sau de business, de filosofie sau cultura artelor. Îl făceau foarte atractiv și motivant, pe lângă elementul patriotic și dorința de a-ți ajuta țara.
Polonezii au venit cu un sistem de gardă națională mai apropiat de ce fac americanii. Cred că în etapa asta a conversației în societate și având și atâta prezență NATO în România, o formulă de voluntariat făcut pe bune e potrivit. Știți care e problema la noi, că teoria formei fără fond a lui Titu Maiorescu funcționează în multe locuri. Nu poți să-i ceri unui tânăr să-și rupă din carieră, din viață, să facă ceva dacă nu e făcut pe bune.”, susţine Mircea Geoană pentru podcastul The News Man.
Din ianuarie 2025, Croaţia, ţară membră NATO va introduce serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste între 18 şi 27 de ani. Durata pregătirii va fi de două luni.