România achiziţionează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO. Costul estimat pentru cumpărarea acestora este de peste un miliard de euro, fără TVA, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.
„Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.
Ministrul Apărării naţionale, Angel Tîlvăr, consideră că acest proiect este unul de succes, un model de cooperare între aliaţi. „Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi, şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat Angel Tîlvăr.
Istoria sistemului de rachete Patriot
Dezvoltarea sistemului de apărare antiaeriană PATRIOT a început la sfârșitul anilor 1960 cu scopul de a contracara amenințarea aeriană din acea perioadă. Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target – PATRIOT a intrat în dotarea Armatei Statelor Unite în anul 1984 și a venit în completarea sistemelor de rachete antiaeriene și antibalistice cu bătaie mare de tip GBI și THAAD, având principala misiune de a angaja ținte aeriene – aeronave, fiind recunoscut ca cel mai bun sistem de apărare împotriva aeronavelor existent la acel moment.
Odată cu avansarea tehnologiei și amenințările au avut de suferit modificări, motiv pentru care și sistemul PATRIOT, pentru a face față noilor amenințări, a evoluat de-a lungul anilor.
Sistemul PATRIOT cu interceptori PAC-2 a fost primul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice care a interceptat cu succes o rachetă balistică ostilă, de tip SCUD, într-un conflict real, în timpul războiului din Golf din 1991. Sistemele de apărare PATRIOT au fost întrebuințate pentru prima dată în războiul din Golf, din 1991, cu misiunea de a apăra aerodromurile și porturile maritime vitale, precum și centrele de comandă și control din Arabia Saudită și Israel, împotriva rachetelor balistice irakiene SCUD.
Cea mai importantă caracteristică a sistemului PATRIOT, și cea care se pare că face diferența, este faptul că sistemul este conceput să poată angaja, simultan, mai multe ținte. Echipajele sistemului PATRIOT sunt instruite să reacționeze rapid și să angajeze din timp. Astfel, în prezent, în filozofia apărării aeriene și antirachetă, sistemul PATRIOT este destinat apărării punctuale a obiectivelor, împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și combaterii rachetelor balistice aflate la distanțe și înălțimi mari și medii.
Odată cu achiziționarea sistemelor PATRIOT de către România, în anul 2018 a luat ființă Regimentul 74 PATRIOT aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene