Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a câștigat procesul cu Gabriel Resources.
„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris premierul pe Facebook.
Goana după aurul din Apuseni a început în urmă cu trei decenii. În 1995 Frank Timiş, un controversat om de afaceri, se asocia cu Regia Autonomă a Aurului şi Cuprului, actuala Minvest Deva. Timiş era reprezentant al Gabriel Resources, companie înregistrată într-un paradis fiscal. Câtiva ani mai târziu, reuşeşte să ia de la stat licenţa de exploatare a aurului şi argintului de la Roşia. În 2004, Gabriel Resources vrea să obţină un document vital pentru a începe lucrările: acordul de mediu.
În 2007, în timpul guvernării Tăriceanu, presiunile Gabriel Resources sunt tot mai mari: acuză statul român că înregistrează pierderi pentru că nu dă undă verde proiectului. Doi ani mai târziu, Guvernul Boc a vrut ca proiectul să devină operaţional, dar acordul de mediu e în continuare blocat. În septembrie 2013, Guvernul Romaniei a trimis Parlamentului un proiect de lege controversat, prin care puteau începe exproprierile în zonă și exploatarea la Roșia Montana.
După proteste fără precedent de la Revoluţie, presiunea străzii a învins şi legea nu a trecut în Parlament. În 2015, Gabriel Resources a depus cererea de arbitraj împotriva României.
Compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi uriașe pentru că nu și-a putut pune în practică licența de exploatare.
Conform studiilor realizate de Gabriel Resources, la Roșia Montană s-ar regăsi aproape 300 de tone de aur și 1.500 de tone de argint.