Acţiunile Gabriel Resources (simbol bursier GBU), companie care deţine proiectul Roşia Montană, se pregătesc să deschidă şedinţa de tranzacţionare de luni de la Bursa de Valori din Toronto cu o prabuşire de 94% a preţului pe fondul verdictului surpriză prin care România a câştigat ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai costisitoare procese post-decembriste.
Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori din Toronto, preţul acţiunilor GBU afişat pe segmentul National Best Bid and Offer (NBBO) – disponibil cu puţin timp înainte de deschiderea şedinţei bursiere de la 9:30 ora locală, adică 15:30 ora României, prin care este raportat cel mai mare preţ de cumpărare şi cel mai mic preţ de vânzare oferit, cu alte cuvinte tranzacţionare în premarket, este de 0,05 dolari canadieni.
Spre comparaţie joi seară – vineri acţiunile au fost suspendate, preţul de închidere pentru acţiunile GBU a fost de 0,87 dolari canadieni.
La preţul de 0,05 dolari canadieni pe acţiune, capitalizarea Gabriel Resources este de 45 mil. dolari, în scădere cu 856 mil. dolari faţă de precedenta evaluare a investitorilor.
Statul român a câștigat acțiunea arbitrală în care compania Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.
Hotărârea a fost luată de Curtea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), de la Washington, și a fost comunicată vineri seară Guvernului României.
„Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Decizia a fost primită cu entuziasm și surpriză, după săptămâni întregi în care din partea politicienilor au fost transmise semnale cum că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.
„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în document.
Informarea reiterează că acțiunea arbitrală internațională împotriva României a fost inițiată în anul 2015 de către doi investitori străini – Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) – și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).