Sindicatul Solidaritatea Comunelor și Orașelor din România (SCOR) a decis să amâne greva generală din primării, programată să înceapă pe 5 februarie.
Potrivit sindicaliștilor, greva se amână cu două săptămâni în speranța că în acest interval Guvernul să vină cu o ordonanță prin care să aprobe acordarea unui spor salarial de 14,3% și dreptul la Acord Colectiv și Contract Colectiv de Muncă.
„Pentru implementarea acestei înțelegeri, se suspendă declanșarea grevei generale pentru două săptămâni, răgaz necesar guvernului pentru evaluarea completă a impactului bugetar, identificarea sursei de finanțare și inițierea actelor normative necesare.
Totodată, va fi inițiată și modificarea HG nr. 302/2022, astfel încât funcționarii publici să aibă dreptul de a negocia acorduri colective la nivelul grupului de unități și nu doar la nivelul limitat la fiecare primărie în parte”, se arată într-un comunicat SCOR.
Reprezentanții sindicatului au avut, în ultima perioadă, întâlniri și negocieri cu ministerele Muncii, Finanțe și Dezvoltării.
Una dintre nemulțumirile sindicaliștilor este că nu au beneficiat de majorări salariale, în ultimii ani.
„Ordonanța trenuleț a limitat creșterea indemnizației primarilor și viceprimarilor la 5%, în timp ce indemnizația parlamentarilor, miniștrilor și prefecților înregistrează o creștere de 58%, cu până la 14.000 lei. Salariul personalului din comunele cu sub 3000 de locuitori poate avea o creștere cu 5%, maxim 202 lei net, în spatele viceprimarului. Ordonanța trenuleț NU a mai prelungit înghețarea indemnizațiilor pentru ceilalți demnitari din Președinție, Parlament, Guvern, prefecți, agenții, astfel încât de la 1 ianuarie 2024 aceștia vor fi salarizați potrivit anexei IX la Legea 153/2017, adică de la 2.080 lei la 3.300 lei baza de calcul”, ne-a transmis liderul de sindicat Ioan Husăsan.
O altă nemulțumire este finanțarea primăriilor.
„În momentul de față, în ansamblul său, administrația publică locală este poziționată într-o subfinanțare cronică și sistematică, sistemul de finanțare fiind anacronic și lipsit de coerență, autoritățile publice locale fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și competențele prevăzute de Constituție și de lege, situație care are impact negativ și în privința salarizării”, se arată în Hotărârea Consiliului Director Național din 21 ianuarie.