În vreme ce alegerile europene se apropie, politicienii din partdiele mari se feresc să cedeze teren partidelor mici care se exprimă mai mult pe TikTok, astfel că sunt și ei prezenți pe această platformă. Dar TikTok este supus unui control din ce în ce mai mare în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicația deținută de compania ByteDance din Beijing ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez, scrie Reuters.
Agențiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat împotriva utilizării aplicației din cauza temerilor că ar putea partaja date cu guvernul Chinei sau ar putea fi folosită pentru a influența utilizatorii.
Când Simon Harris a devenit prim-ministrul al Irlandei în luna martie, a apelat la TikTok pentru a dialoga cu suporterii săi.
Harris, uneori supranumit „TikTok Taoiseach”, face parte din avangarda politicienilor europeni care îmbrățișează platforma de socializare deținută de China, considerând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depășește preocupările de securitate.
În SUA, parlamentarii vor să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul său chinez sau să o interzică în magazinele de aplicații online.
TikTok spune că avertismentele de securitate sunt nejustificate și că nu colectează mai multe informații decât alte aplicații. În încercarea de a atenua îngrijorările, a lansat anul trecut la Dublin un site pentru stocarea datelor utilizatorilor europeni și a angajat o firmă de securitate terță pentru a monitoriza fluxurile de date.
ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice astfel de intenție.
Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre cei care au adoptat TikTok încă din martie 2021.
Toată lumea ”bună” e pe TikTok
Un altul a fost președintele francez Emmanuel Macron, care se mândrește cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok în 2020.
În Germania, adoptarea TikTok de către politicieni de rang înalt este o tendință mai nouă, ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, devenind primul ministru al țării care a deschis un cont în martie.
„Nu putem lăsa rețelele de socializare în mâinile AfD”, a spus el, referindu-se la partidul Alternativa pentru Germania (AfD), care a devenit al doilea ca popularitate în Germania și care are 411.000 de următori pe TikTok.
Lui i s-a alăturat șeful său, cancelarul german Olaf Scholz, care și-a lansat propriul cont TikTok și a spus pe X: „Nu voi dansa. Promit”.
Primii miniștri ai Germaniei au de mult timp o prezență stabilită pe alte rețele de socializare. De exemplu, Scholz, ministrul de finanțe, ministrul economiei și ministrul de externe au toți conturi de Instagram, la fel ca Lauterbach.
Pentru politicieni este vital să ajungă la tinerii alegători, deoarece tinerii de 16 ani din Germania pot vota la alegerile europene din iunie.
„TOATE CELELALTE PARTIDE DEMOCRATICE SUNT CAM PANICATE ÎN ACEST MOMENT PENTRU A NU LĂSA ACEASTĂ PLATFORMĂ ȘI TINERII ALEGĂTORI SĂ CADĂ ÎN MÂINILE ACESTUI PARTID RADICAL”.consultantul politic Johannes Hillje
Politicienii se confruntă însă cu o dilemă, deoarece sunt, de asemenea, suspicioși că folosesc o platformă dintr-o țară – China – pe care o consideră autoritară.
Lauterbach a spus că poate avea rezerve cu privire la Tik Tok, recunoscând în același timp eficacitatea acestuia. „Nu dau nicio legitimitate platformei folosind-o”, a spus el. Pentru a preveni scurgerile de date, a cumpărat un telefon separat pentru TikTok.
Echipa lui Macron mai spune că președintele francez vede utilitatea TikTok și nevoia de reglementare ca probleme separate.
„NU PUTEM IGNORA ACEASTĂ POPULAȚIE, CARE ÎN MARE MAJORITATE NU SE UITĂ LA ȘTIRI DE TELEVIZIUNE ȘI NICI NU CITEȘTE PRESA”.un consilier al lui Macron
Pe de altă parte, Marea Britanie și Austria au interzis anul trecut accesul la TikTok al angajaților guvernamentali de pe telefoanele de serviciu.
Dar TikTok devine din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport al Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului de anul trecut a constatat că tot mai puțini oameni își puneau încrederea în mass-media tradițională. În schimb, ei apelează tot mai mult la TikTok pentru a citi știri.
În Marea Britanie, ministrul cu o prezență semnificativă pe TikTok este secretarul Apărării, Grant Shapps.
Belgia a interzis miniștrilor și funcționarilor publici să instaleze TikTok pe dispozitivele lor oficiale, dar politicienii ocolesc acest lucru folosind aplicația pe alte telefoane.