Ultimele estimări pentru tarifele de referință la RCA, valabile pentru un interval de cinci ani, sugerează o stabilizare semnificativă a pieței. Datele arată că prețurile de vânzare se mențin la același nivel, o veste bună pentru șoferi.
Potrivit calculelor efectuate pe baza ultimului Raport privind determinarea tarifelor de referință pentru RCA, costurile au înregistrat o creștere marginală, cu mai puțin de 2% în medie.
Cum au evoluat prețurile RCA în ultimul an
În ceea ce privește persoanele fizice, creșterea a fost de numai 3,5% în comparație cu seria anterioară de date. O valoare de câteva ori mai mică decât în rapoartele anterioare.
Pentru persoanele juridice, creșterea este limitată la doar 1,5%. În cazul autovehiculelor destinate transportului de bunuri, fie că sunt înregistrate pe persoane fizice sau juridice, tariful a stagnat aproape complet, într-un moment în care inflația a atins cote record.
În categoria autovehiculelor cu cilindree mari și în cazul mașinilor electrice se remarcă chiar scăderi în comparație cu tariful de referință anterior pentru RCA, potrivit economica.net.
Prețurile pe anul viitor se vor menține stabile
Având în vedere datele, se estimează că nu există motive serioase de îngrijorare cu privire la o posibilă creștere explozivă a prețurilor. De altfel, cel puțin până la finalul acestui an, prețurile maxime de vânzare sunt reglementate printr-un act normativ stabilit la nivelul din 28 februarie 2023.
Tarifele de referință pentru RCA sunt stabilite în funcție de mai multe criterii
La articolul 2, punctul 24 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu toate modificările și completările ulterioare, termenul „tarif de referință” este definit ca „prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA”.