Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva agenților patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este sa asigure protecția împotriva agresorilor.Imunitatea poate fi înnăscută sau dobândită, prima este imunitatea cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vietii sau poate fi dobândită, când se instalează în urma contactului cu diferite microorganisme sau postvaccinare.
Dieta are un rol esențial în menținerea unui sistem imunitar sănătos, care te poate proteja împotriva infecțiilor și toxinelor. Alte obiceiuri, cum ar fi exercițiile regulate și somnul odihnitor, îți pot pregăti organismul pentru a face față amenințărilor externe.
Descoperiți în acest articol câteva lucruri esentiale despre sistemul imunitar care vă vor ajuta sa vă fortificați sănătatea și să vă bucurați de o stare generală de bine.
- Vitamina A, aceasta luptă împotriva infecțiilor și se prezintă sub două forme. Prima formă este cea preformată, prezentă în alimentele de origine animală, cum ar fi: peștele, carnea și lactatele. A două se regăsește sub formă de carotenoizi din plante. Tonul reprezintă o sursă bună de vitamina A preformată. În cazul carotenoizilor, poți consuma: cartofi dulci, dovleac, morcovi, verdețuri cu frunze de culoare închisă și pepene galben.
- Vitamina C, previne instalarea infecțiilor și grăbește vindecarea, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Pe lângă fructele citrice, o poți obține din: căpșuni, papaya, spanac, ardei gras, varză de Bruxelles.
- Vitamina E, este un antioxidant puternic care îți ajută corpul să lupte împotriva infecțiilor, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Această vitamină are un rol esențial în modul în care funcționează sistemul tău imunitar. Pentru a obține vitamina E, consumă alimente vegetale bogate în grăsimi, precum: semințe de floarea soarelui, migdale, arahide, alune de pădure, ulei de floarea soarelui, ulei de șofran și ulei de soia.
- Fierul, ajută organismul să transporte oxigenul către celule. Se regăsește sub diferite forme și se numără printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Fierul are un rol important în multe dintre procesele acestuia.Se găsește în carne de pui, carne de curcan, stridii, midii, sardine la conservă, moluște comestibile, ton la conservă, fasole, broccoli, kale și cereale fortificate.
- Seleniul, poate avea un efect puternic asupra sistemului imunitar și poate preveni infecțiile, fiind printre aceste vitamine și minerale pentru sistemul tău imunitar. Cele mai bune surse sunt alimentele de origine animală și nucile braziliene. Poți încerca să-l obții din: carne de pasăre, brânză de vacă, carne roșie, ficat și fructe de mare.
In ciuda complexității sale, funcționarea sistemului imunitar se bazează pe existența unui echilibru delicat. Fumatul, oboseala, stresul, sedentarismul si mancarea consumata pe fuga sunt doar cativa dintre factorii care pot perturba organismul si favoriza imunitatea scăzută. De la oboseală și căderea părului până la infecții urinare repetate și consumul excesiv de dulciuri, corpul are capacitatea de a vă transmite semnale când ceva nu funcționeaza așa cum ar trebui.