Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește sănătatea drept „o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității”.Așadar, mai mult decât doar o viață sănătoasă, trebuie să vorbim despre un stil de viață sănătos, care include alimente, exerciții fizice, asistență medicală preventivă, muncă, relația cu mediul și activitatea socială. Un stil de viață sănătos nu se realizează peste noapte, dar trebuie să fim consecvenți. Trebuie să urmam un plan bun bazat pe obiceiuri sănătoase.
Top 5 alimente care „alungă” foamea:
1.Cartofii fierți, îndrăgiți de majoritatea dintre noi sunt considerați, de mulți, un inamic al siluetei, însă realitatea arată diferit, cartofii fierți sunt extrem de sănătoși, nutritivi și sățioși. Cartofii sunt bogați în vitamine și minerale și au un conținut ridicat de apă, carbohidrați, care sunt completate de cantități medii de fibre și proteine, toate acestea cu 0% grăsimi. Cartofii fierți sunt foarte sățioși, având un indice caloric de 323kal/100g.
2.Ovăzul, sub formă de fulgi de ovăz cu lapte sau terci, este o opțiune excelentă pentru micul dejun, care poate ține foamea la distanță pentru o perioadă de timp îndelungată. Fulgii de ovăz sunt o sursă bogată de fibre solubile și au un aport caloric scăzut.
3.Peștele face parte din segmentul de cărnuri slabe și este bogat în proteine și acizi grași omega-3 și omega-6, care au beneficii multiple pentru organism, printre care și creșterea sațietății. Peștele se află mai sus pe indicele de sațietate față de alte tipuri de alimente bogate în proteine, precum carnea de vită sau ouăle.
4.Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine, antioxidanți, proteine, aminoacizi ocupând printre primele locuri în topul celor mai sățioase alimente. Printre beneficiile consumului de ouă, amintim: antioxidanții prezenți în gălbenușul de ou ajută vederea, iar cantitatea mare de proteine conținut de ouă duce la creșterea și menținerea sațietății pe termen lung și la scăderea consumului de calorii pentru aproximativ 36 de ore. Atenție, aportul zilnic recomandat de HDL și LDL colesterol este de 300 mg, ceea ce înseamnă că un ou pe zi conține aproximativ 66% din aportul zilnic de colesterol.
5.Iar ca gustare în curele de slăbire, merele, au un scor ridicat pe indicele de sațietate în special dorită conținutului ridicat de apă, de aproximativ 85%, dar și al fibrelor solubile, care încetinesc digestia și mențin, astfel, senzația de sațietate pe termen lung. Merele sunt bogate în vitamine (A, C, B1, B2), au proprietăți antioxidante și sunt o alternativă de gustare sănătoasă foarte inspirată.