Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.
În cazul unei internări de urgență medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continuă internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență.
Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, atât în asistență medicală primară cât și în asistență medicală ambulatorie de specialitate fac parte din pachetul de bază. În caz de urgență medicală sau chirurgicală, vă puteți prezenta la medicul de familie sau camera de gardă, unde, în urma anamnezei și examenului clinic veți primi tratament de specialitate.Pacienții neasiguraţi care suferă de boli infecțioase care nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi, astfel pot fi ținute sub control eventualele epidemii.
Drepturile persoanelor neasigurate
Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal. În asistența medicală ambulatorie, acesta cuprinde:
- consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală;
- consultaţii pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic;
- consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei;
- consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială
Excepții
Excepție fac situaţiile de urgenţă și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.
Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice, precum determinarea grupei sangvine şi a RH-ului și ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II. În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la amniocenteză în trimestrul II, asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeză gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală și la evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).
În România, femeile însărcinate și cele care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la cei specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite:
- luarea în evidență în primul trimestru;
- supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
- supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
- urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
- urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere;
- consiliere alăptat;
- testare și consiliere pentru HIV, testare pentru hepatită B și C.