Medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov au solicitat luni revenirea „fără întârziere” la tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.
„Solicităm public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, potrivit Agerpres.
Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie.
Modificările vor duce la închiderea cabinetelor
Potrivit acestora, în urma modificărilor multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face faţă cheltuielilor.
„Astăzi vorbim despre decimarea unui segment important medical, prin scăderea veniturilor cabinetelor de medicina familiei la jumătate, o decizie fără precedent în istoria României pentru o categorie profesională! Recent, prim-ministrul României a făcut referire la medicii de familie ca fiind o categorie profesională lipsită de seriozitate, prin aceasta demonstrând nu doar lipsa de respect faţă de munca acestora, dar şi o profundă necunoaştere a felului cum funcţionează sistemul de sănătate din România şi mecanismele de plată în medicina primară, mecanisme care ne-au fost impuse încă de la începuturile reformei, fără nicio consultare. Domnia sa a afirmat că „este corect să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! Adică serviciile prestate efectiv să primeze în faţa plăţii pe liste de pacienţi, adică pentru nişte nume puse pe o hârtie!”, mai spun reprezentanţii medicilor de familie.
Conform comunicatului, deficitul de medici a ajuns la „cote de dezastru”, în condiţiile în care „mai bine de 4.000 de colegi” au plecat să îşi practice profesia în alte ţări europene.
„După ce am fost transformaţi din profesionişti cu profesii liberale în prestatori de servicii medicale, acum suntem jigniţi public in corpore, jefuiţi de ceea ce ni se cuvine, controlaţi ca şi cum am fi infractori, noi şi colaboratorii noştri, alături de care muncim de o viaţă, suntem condamnaţi la scăderea veniturilor pentru că Guvernul României refuză să îşi respecte angajamentele! Dar ce aveţi cu noi, domnule prim-ministru? Nu vă mai doriţi asistenţă medicală primară şi ambulatorie în România, credeţi că medicina se face numai în spitalele şi clinicile private şi vă puteţi dispensa de toţi ceilalţi? Doriţi să experimentaţi un sistem de sănătate în care nu funcţionează aceste două verigi considerate esenţiale şi fără de care nu se poate vorbi de un sistem de sănătate viabil? Vă doriţi cetăţeni bolnavi, de fapt?”, se arată în comunicat.
Totodată, AMFB cere reparaţia capitală” a sistemului unic informatic integrat despre care susţine că mai mult stă offline decât merge” şi care nici în prezent nu validează corect” serviciile medicale contractate.
Câți pacienți vor fi afectați
Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a afirmat că valoarea punctelor afişate în transparenţă de CNAS a scăzut cu 30% faţă de anul trecut.
„Valoarea actuală înseamnă o reducere de 30% aproximativ a bugetului pentru medicina de ambulatoriu şi medicina de familie. Corelată cu modificările fiscale de la sfârşitul anului trecut, cu creşterile de preţuri şi de fiscalitate vor duce la o scădere a veniturilor medicilor cu 40 până la 50% faţă de momentul actual. (…) Ce vor face medicii din localităţile ceva mai mici, unde din cauza populaţiei mai reduse nu pot face numărul maxim de consultaţii posibile. Ce soluţii au? Să îşi închidă cabinetele. (…) 6.000-7.000 de medici ar fi direct afectaţi. (…) Nu dorim să se ajungă la o confruntare, dorim să se rezolvăm lucrurile prin discuţii logice. Dar de data aceasta dacă nu se va reuşi să aplanăm situaţia şi nu se va reuşi o echilibrare a valorii punctului la nivelul cel puţin al anului trecut, pericolul este clar – colegii nu vor mai semna acte adiţionale de la 1 februarie. Au actul adiţional semnat până la 31 ianuarie. (…) Dacă punctul nu va creşte, nu vor mai semna acte adiţionale. Vor închide. (…) Practic o treime din populaţia României ajunge în ambulatoriu”, a explicat medicul.
El a spus că vor fi afectaţi aproximativ 5-6 milioane de pacienţi.
Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) spune că această nouă măsură fiscală luată de CNAS va genera un aflux mai mare de pacienți către Unitățile de Primiri Urgențe din cadrul spitalelor unde se știe deja, costurile asigurării asistenței medicale sunt mai ridicate.
Situația creată de către CNAS este în contextul în care există un deficit major de medici de familie, iar prin adoptarea măsurilor fiscale prezentate mai sus, va duce la creșterea și agravarea acestui deficit.
"Ne exprimăm profunda îngrijorare și dezamăgire față de direcția actuală a politicilor de sănătate, care afectează grav medicina de familie în România. Asociația Nationala a Asistenților Medicali din Medicina Primara din Romania se adresează cu o serie de preocupări majore care necesită atenția și acțiunea urgentă a dumneavoastră.
Ne adresăm dumneavoastră în calitate de reprezentanți ai Asociației Nationale a Asistenților Medicali din Medicina Primara, în urma preocupărilor și nemulțumirilor exprimate recent de către Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF). Situația în domeniul asistenței medicale primare este alarmantă, iar decizia de a reduce cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 comparativ cu anul precedent nu face altceva decât să agraveze această criză.
Medicina de familie este un pilon esențial al sistemului de sănătate, reprezentând prima linie de intervenție în îngrijirea pacienților și având acces direct la populație. Este regretabil să constatăm că în ciuda rolului crucial pe care îl joacă medicina primara, aceasta se confruntă cu dificultăți semnificative, inclusiv diminuarea veniturilor cabinetelor, care va contribui la un deficit crescut de medici de familie si chiar la faliment.
Într-un context în care centrele de permanență funcționează cu resurse limitate și medicina de familie este plătita doar parțial pentru activitatea desfășurată, este evident că sistemul de asistență medicală primară este pus sub presiune. Aceasta nu face decât să afecteze negativ accesul pacienților la serviciile medicale, calitatea îngrijirii medicale oferite si blocarea sistemului."
- Decizia de a reduce bugetul destinat medicinei de familie cu 25% în 2024 față de anul precedent reprezintă o lovitură dură pentru accesul pacienților la servicii medicale primare.
- O proporție semnificativă a populației este afectată de un acces limitat la serviciile medicale primare din cauza lipsei de medici de familie, a subfinanțării acestora si a lipsei sprijinului acestora din partea autoritatilor locale, judetene si nationale.
- Absolvenții facultăților de medicină evită specializarea în medicina de familie, ceea ce generează o amenințare la adresa viitorului acestei specializări.
- Medicina de familie este adesea implicata în intervenții din situațiile de criză sanitară, însă aceasta nu beneficiază de remunerarea adecvată pentru eforturile și activitățile suplimentare depuse.
- Preocuparea este cu atât mai mare cu cât aproape un sfert dintre medicii de familie au vârsta de peste 65 de ani, iar lipsa unei generații tinere care să preia această specializare reprezintă o amenințare la adresa stabilității sistemului de sănătate.
- Suntem inrobiti birocratic și informatic: Problemele cu SIUI-ul și lipsa unor sporuri pentru ecran pentru medicina de familie generează o povară birocratică și informatică inutilă. Aceste aspecte trebuie rezolvate pentru a asigura o activitate eficientă și corectă din punct de vedere financiar a cabinetelor.
Prin prezenta, vă solicităm: - Reevaluarea deciziei de reducere a bugetului pentru medicina de familie în 2024, și luarea măsurilor necesare pentru menținerea finanțării la cel puțin nivelul legal din prezent. Această reducere ar putea avea consecințe grave asupra accesului populației la servicii medicale primare esențiale
- Adoptarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru in medicina primara, asigurarea remunerării corespunzătoare în situații de criza. Medicii de familie nu ar trebui să fie obligați să intervină fără a fi just și echitabil remunerați
- Implementarea unor politici menite să crească atractivitatea specializării în medicina de familie pentru tinerii medici. Este esențial să se creeze stimulente și condiții favorabile pentru a încuraja tinerii medici să opteze pentru această specializare vitală. Susținerea eforturilor medicilor de familie în furnizarea unei asistențe medicale primare de calitate, esențială pentru sănătatea populației.
- Dialog deschis și colaborare cu toate asociațiile profesionale. Implicați activ reprezentanții asociațiilor profesionale, inclusiv Asociația Nationala a Asistenților Medicali din Medicina Primara în procesul de elaborare și implementare a politicilor de sănătate. Dialog deschis și consultare cu reprezentanții asociațiilor profesionale si reprezentantii pacientilor pentru identificarea soluțiilor eficiente și sustenabile pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate. Asociatia Nationala a Asistentilor din Medicina Primara a facut numeroase demersuri incepand cu anul 2018 pana in sesiunea parlamentara din septembrie 2023 pentu o salarizare decenta, de a elimina incadrarea in salariul minim pe economie a profesionistilor. In urma acestor abordari, a interpelarilor CAS sporadic s-au simtit cresteri salariale. Marirea plafonului din 2023 a reusit sa-i incadreze pe unii asistenti in salarii decente, iar cei care nu au beneficiat inca de aceste mariri au ramas in asteptarea definitivarii masurii. Reducerea bugetara propusa pune in pericol salariile marite; asistentii angajati in medicina de familie vor avea venituri de subzistenta, vor fi trimisi in somaj sau se vor rezilia contractele cu cei care sunt prestatori de servicii medicale. Este necesar să acționăm cu promptitudine și responsabilitate pentru a asigura un sistem de sănătate durabil și eficient în beneficiul întregii populații. Vă rugăm să acordați atenția cuvenită acestor preocupări și să luați măsurile necesare pentru a remedia această situație de criza din domeniul sănătății. Este crucial să recunoaștem importanța medicinei de familie și să investim în resursele necesare pentru a asigura o asistență medicală de calitate pentru toți cetățenii. Speram că veți acționa prompt pentru a remedia situația actuală și pentru a asigura viitorul durabil al medicinei de familie în sistemul de sănătate din România. Vă mulțumim pentru atenția acordată și așteptăm cu încredere măsurile corespunzătoare în rezolvarea acestei situații urgente.
Cu respect,
Andreea Adamoae – Manole Presedinta Asociației Nationale a Asistenților Medicali din Medicina Primara,