Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi cu care oamenii obișnuiesc să-și înceapă ziua.Aceasta are o aroma minunata, poate fi consumata sub diferite tipuri de băuturi și oferă un impuls energetic organismului. Însă o băutura atât de populară nu putea fi ferită de critici.
Studiile de specialitate ce au fost realizate cu privire la consumul de cafea au ajuns la rezultate diverse. Astfel, s-a susținut în mod diferit că un consum regulat de cafea poate dauna arterelor, că protejează inima sau că nu are efecte asupra sănătății aparatului cardiovascular.
În timp ce alte studii avertizează că un consum frecvent de cafea poate crește riscul unei persoane de a dezvolta evenimente cardiovasculare, în vreme ce unii cercetători sugereaza că licoarea ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a functiei vasculare.
Cafeaua este compusă din numeroase substanțe chimice care produc atât efecte protectoare, cât și dăunătoare asupra sănătății. Un aport zilnic ridicat de cofeină, prezentă în cafea, crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și rigiditatea arterială, în timp ce compușii fenolici conținuți de cafea, exercită efecte pe termen lung de scădere a tensiunii arteriale, a sintezei acizilor grași și a colesterolului și de creștere a activității antioxidante.
Câte căni de cafea consumați pe zi?
Consumul excesiv de cafea poate duce la apariția unor efecte adverse, cum ar fi:
- intensificarea stării de anxietate,
- tahicardie,
- dureri de cap,
- deteriorarea calității somnului,
- blefarospasm – zbaterea ochiului.
Specialiștii recomandă limitarea la 400 mg de cofeină pe zi, echivalentul a două cești de cafea.Unii experți sunt de părere ca această băutură este una dintre cele mai sănătoase, atât timp cât este consumată cu moderație și, în special, în prima parte a zilei.Un studiu susține faptul că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de deces în urma afecțiunilor cardiovasculare cu aproximativ 8%-15%.
5 reguli de bază pentru iubitorii de cafea:
- Evitați să beți cafea după ora 17, pentru a nu vă induce stări de insomnie sau anxietate.
- Dacă aveți stări de neliniște și agitație , încearcați să consumați mai puțină cafea.
- Dacă suferiți de anumite boli cronice, discută cu medicul tău despre consumul de cafea.
- Consumați cafea de calitate pentru a avea parte de o aroma plăcută.
- Nu adăugați zahăr sau mult lapte, pentru a nu spori consumul de cofeină.
Primul studiu de acest gen a fost efectuat intre 1957 si 1960, la Chicago, și a arătat că un consum mai mare de 5 cești de cafea pe zi poate fi asociat cu o crestere a incidentei bolilor de inima.
Beneficii ale consumului de cafea:
- riboflavină, sau vitamina B2
- acid pantotenic, sau vitamina B5
- mangan și potasiu
- magneziu și niacină, sau vitamina B3.
De asemenea, cafeaua este extrem de bogată în antioxidanți.
Persoanele care consumă, în medie, două căni de cafea pe zi, au un risc cu 11% mai mic de insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care nu consumă cafea, însă oamenii de știință subliniază că, deși rezultatele cercetarii lor arată un posibil beneficiu al cafelei, lucrurile depind de cât de multă cafea bem pe zi.