Alimentația sănătoasă se bazează pe consumul unor alimente variate și în cantități adecvate, care oferă toate caloriile (energia) și nutrienții necesari pentru a satisface nevoile specifice ale organismului. Consumul de alimente și băuturi variate și în cantități adecvate va diferi de la o persoană la alta în funcție de vârstă, de statură și de stilul de viață. Există diferite modalități de a menține un echilibru alimentar, acest lucru poate fi ilustrat în diferite moduri, în funcție de obiceiurile alimentare ale populației.Acestea fiind spuse ce faci atunci când consideri ca produsele pe care le consumi fac parte din grupul alimentelor sănătoase, dar în realitate lucrurile stau altfel?
În cele ce urmează încercăm sa demontam acest mit
1.Cerealele integrale
„Integral” este un termen care descrie cerealele cărora nu li s-a îndepărtat învelișul exterior al bobului sau un produs cerealier obținut din astfel de boabe. Multe cereale (în categoria cerealelor intră grâul, orezul, orzul, ovăzul și alimentele derivate) sunt consumate adeseori după ce au fost rafinate ca parte a procesului de fabricație pentru îndepărtarea învelișului exterior al bobului. Acest fapt modifică proprietățile boabelor, inclusiv textura și gustul, iar în secolul trecut aceasta a devenit forma sub care cerealele sunt întâlnite cel mai frecvent – făină albă, pâine albă, orez alb etc.
Cu toate acestea, prin rafinarea bobului se pierd, de asemenea, componente nutritive valoroase – o serie de substanțe nutritive și, în special, fibre alimentare. Acest lucru înseamnă că alimentele care conțin amidon rafinat au, în general, un conținut caloric mai mare, se pot consuma cu ușurință mai rapid sau în exces, ceea ce poate determina creșterea prea rapidă a nivelului glicemiei, fără să furnizeze substanțe nutritive valoroase.
2.Fresh-urile de fructe
Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe. Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex.Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate.Nutriționiștii și specialiștii în sănătate ne recomandă să consumăm sucurile de fructe după o sesiune de exerciții fizice destul de intense, pentru a hrăni organismul cu substanțele nutritive și zaharurile naturale necesare. Pe lângă acest lucru, fructele care sunt cele mai sănătoase și conțin cei mai mulți antioxidanți sunt fructele de pădure: mure, afine, zmeura.
3.Orezul expandat
Rondelele expandate de orez, la 100g produs au o energie 389 Kcalorii, în cazul lor, măsura este esentiala si daca sunt consumati chiar si ocazional, pe post de gustare, trebuie avuta in vedere limita, ceea ce teoretic nu este greu, avand in vedere ca sunt bogate in fibre si induc senzatia de satietate. Pericolul poate interveni in cazul sarii, care stimuleaza si mai mult pofta.
Daca suferiți de obezitate si diabet, evita consumul de orez alb, pentru ca acesta poate contribui la cresterea greutatii corporale si a glicemiei. Evita si consumul mare de orez expandat, pentru ca risti sa ai o dieta dezechilibrata. Orezul expandat are beneficii, dar nu iti ofera toti nutrientii de care ai nevoie. Vitamina C sau A, de exemplu, lipsesc din compozitia lor. Asigura-te ca mananci destule legume si fructe si produse alimentare cu proteine de calitate. Dieta ta trebuie sa contina toti nutrientii de care corpul tau are nevoie. Cu toate acestea, pâinea conține mai mulți nutrienți și are un aport mult mai bogat de fibre, care fac parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. În plus, două rondele de orez oferă, în realitate, 18 grame de produs, în comparație cu 56 de grame de pâine, adică echivalentul a două felii. Așadar, chiar dacă ai impresia că mănânci mai mult pentru mai puține calorii, în realitate vei consuma mai puțin. Acesta este și unul dintre motivele pentru care persoanele care înlocuiesc pâinea cu rondele expandate ajung să slăbească mai mult și mai repede.
O alta sursa de ingrijorare este continutul de arsenic din orez. Arsenicul este o substanta foarte toxica, prezenta in sol. Ingrasamintele si pesticidele cresc nivelul de arsenic din sol, iar orezul are tendinta de a-l acumula mai mult ca alte cereale, pentru ca se dezvolta in apa.
4.Laptele de ovăz
Laptele de ovaz este o alternativa vegana la laptele de vaca, devenind o bautura care a castigat notorietate la nivel mondial in ultima perioada. Pentru a face lapte de ovaz este nevoie sa puneti o cana de ovaz intr-un blender, sa adaugati aproximativ trei cani de apa si apoi sa strecurati totul pentru a extrage laptele. In functie de reteta de lapte de ovaz pe care o preferati, puteti adauga si scortisoara, vanilie, curmale sau alti indulcitori naturali pentru a-i spori aroma.
Datorita popularitatii sale tot mai mari, laptele de ovaz este acum disponibil prefabricat in multe magazine alimentare si naturiste. Producatorii de alimente nu numai ca produc lapte de ovaz, dar de multe ori ii adauga vitamine si minerale pentru a crea un produs bogat in multi micronutrienti care se gasesc in mod natural in laptele de vaca, cum ar fi vitamina A, calciul, vitamina B2 (riboflavina) si vitamina D.
5.Uleiul de măsline light
Uleiul de masline este extras din partea carnoasa a fructelor maslinului si poate varia ca si culoare de la un galben limpede la auriu. Uneori, daca este produs din fructe mai putin coapte, poate prezenta si o tenta verzuie.Preferabil este uleiul de masline extra virgin pentru ca este cel mai putin procesat. Metodele prin care este extras sunt naturale si standardizate pentru a obtine o puritate ridicata si un gust si miros cat mai deosebit. Totodata, datorita modului in care este produs, este mai bogat în antioxidanți.
Uleiul light de masline
Acest termen se refera la cea mai slaba varianta a uleiului de masline, adica cea care are cea mai proasta calitate. Este procesat la caldura si cu ajutorul chimicalelor pentru a fi indepartate impuritatile si pentru a i se oferi culoarea deschisa si o aroma mai puternica decat a uleiurilor extravirgine.