Centura capitalei României și intrările în oraș rămân sufocate după ce premierul a promis fermierilor și transportatorilor că revendicările vor fi discutate săptămâna viitoare.
Sute de transportatori și fermieri români staționează, la marginea capitalei București, într-un protest orientat, în primul rând, față de prețurile mari ale asigurărilor auto și ale accizelor la carburanți. Mișcarea a erupt miercuri, 10 ianuarie, iar vineri după-amiază, o delegație a protestatarilor a fost primită la Palatul Victoria de șeful Guvernului, premierul Marcel Ciolacu. Între timp, în jurul județului Ilfov, pe șoseaua de centură a capitalei, din loc în loc, sensurile giratorii care asigură intrarea spre oraș sau către autostrada A3 sunt blocate de mașinile oprite în semn de protest.
Transportatorii si fermierii insistă că acțiunea lor este spontană și că nu ar trebui să se împiedice în aprobări. Altfel spus, susțin că nu ar fi legal să li se interzică accesul în București. ”Când vrei să fii respectat trebuie să respecți legea”, a precizat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la Digi 24, în prima sa luare de poziție de la izbucnirea conflictului social. Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, recunoaște că în normele europene prevalează dreptul oamenilor de a protesta față de formalități, în cazul unor acțiuni spontane.
Primăria Municipiului București ar fi primit două cereri de autorizare a unui miting, transmise ”de către o persoană fizică și de către reprezentanții unui partid politic extremist”, după cum s-a exprimat prefectul Hopincă la întâlnirea de la Afumați cu protestatarii. Deocamdată, primarul Nicușor Dan nu a semnat niciuna dintre cereri. Una ar avea probleme de redactare iar pe cea depusă în numele partidului senatoarei Diana Șoșoacă ar fi respins-o, susțin surse din administrația locală.