Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București a acuzat luni postul România TV, fondat de Sebastian Ghiță, că a difuzat informații false despre intervenția pompierilor la incendiul din cartierul Dămăroaia. ”Fake News. Dezaprobăm cu fermitate informațiile răspândite în cadrul emisiunii România la Raport, difuzată astăzi de postul România TV, care au ca scop inducerea sentimentului de neîncredere în rândul populației, cu impact negativ asupra imaginii salvatorilor din cadrul IGSU”, a scris instituția într-un comunicat.
COMUNICAT ISU Bucuresti
Ieri, 29 aprilie, în cadrul televiziunii România Tv, emisiunea România la raport, a fost difuzată o știre cu titlul “Pompierii lui Arafat, cu mașina ciuruită au inundat strada”, fiind difuzate imagini cu o autospecială de pompieri.
Menționăm faptul că acele imagini erau de la o intervenție a pompierilor bucureșteni la un incendiu de pe strada Daniel Danielopolu, pentru a cărui stingere ISU B-IF a alocat 8 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 2 autoscări, 1 echipaj pentru descarcerare și 1 echipaj de prim ajutor SMURD.
Toate aceste autospeciale reprezintă tehnică de ultimă generație în domeniul stingerii incendiilor, fiind achiziționate pentru toate unitățile de pompieri în ultima perioadă de timp.
De altfel, autospeciala prezentată în imagini este fabricată în anul 2023.
Acest tip de autospeciale, ca marea majoritate celor din dotarea IGSU, au dispozitive de siguranță, în speță supape de preaplin, care la momentul în care este depășită capacitatea de umplere cu apă, pentru a se evita acumularea de presiune în bazin, refulează surplusul pe sub autospecială.
Menționăm faptul că, autospecialele de stingere sunt deplasate la toate intervențiile încărcate cu apă la capacitate maximă, dar uneori, din cauza manifestării incendiilor, este necesară alimentarea suplimentară pe timpul misiunii de stingere, respectiv de la rețeaua stradală de hidranți.
Într-o astfel de situație se afla și autospeciala la care se face referire, fiind alimentată cu apă de la rețeaua de hidranți, iar până la oprirea alimentării cu apă, capacitatea de umplere a acesteia a atins nivelul maxim de umplere, moment în care a fost declanșată supapă de preaplin.
Considerăm că această știre falsă ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost cerute lămuriri, înainte de a fi difuzată, așa cum deontologic este corect.
Redăm mai jos răspunsul transmis de ISU B-IF postului de televiziune România Tv , ca urmare a solicitării formulate în data de 30.04.2024
1. Cine sunt sefii de arma care au decis ca postul nostru de televiziune sa fie acuzat de FAKE NEWS?
Pentru corecta informare a opiniei publice, în momentul apariției ori a vehiculării în spațiul public a unor informații neadevărate, incorecte, instituția vizată formulează precizări care să regleze/ să corecteze aspectele semnalate. Această manieră de lucru se realizează, chiar și în lipsa unor dispoziții primite pe linie ierarhică.
2. Care sunt motivele pentru care postul nostru de televiziune este acuzat de FAKE NEWS?
Nu poate fi vorba despre vreo acuzație a postului de televiziune ci doar despre menționarea știrii și a emisiunii la care aceasta a fost difuzată. În cazul apariției unor informații care aduc atingere imaginii instituției, în ansamblu, și care pot induce populației sentimentul de neîncredere în echipajele de salvatori ( aspect derivat inclusiv prin modul de funcționare a tehnicii de intervenție utilizată în misiuni) se impune luarea unei poziții în acest sens.
3. De ce nu ne-ati comunicat punctul dumneavoastră de vedere în cursul zilei de ieri, în timpul difuzarii informației privind acea masină care refula apa pe carosabil?
Informațiile despre misiune au fost comunicate public, în dinamică, respectiv date privind tehnica utilizată, procedurile de la fața locului, inclusiv operațiunile derulate de pompierii care au intervenit la misiunea de stingere. De asemenea, aceste informații au fost comunicate, punctual, de purtătorul de cuvânt al ISU BIF, care a răspuns solicitărilor jurnaliștilor/ a posturilor radio/tv interesate de această intervenție.
Pe durata acestei declarații, prin intermediul căreia au fost transmise toate elementele de interes pentru cetățeni, reprezentantul România Tv nu a adresat vreo întrebare, care să facă referire la situația descrisă ulterior pe postul dumneavoastră de televiziune.
În continuare, subliniem faptul că nici postul de televiziune România Tv nu ne-a contactat cu privire la această situație, pentru obținerea unui punct de vedere, motiv pentru care ISU B-IF a răspuns strict și la obiect, în replică la informațiile pe care le-ați difuzat.
4. In baza carei reglementari ISU BUCURESTI ILFOV are dreptul sa catalogheze drept FAKE NEWS o informatie?
Reiterăm faptul că pentru corecta informare a opiniei publice, în momentul apariției ori a vehiculării în spațiul public a unor informații neadevărate, incorecte, instituția vizată formulează precizări care să regleze/ să corecteze aspectele semnalate.
5. Considerati ca este normal ca o institutie a statului sa atace presa?
De fiecare dată, relaționarea cu reprezentanții presei a respectat principiul transparenței și echidistanței, iar în decursul anilor de colaborare s-a manifestat deschidere și disponibilitate pentru ca informațiile specifice instituției noastre să ajungă la toate categoriile de public, cu celeritate, inclusiv prin intermediul presei. Este extrem de importantă dezvoltarea acestor relații, bazate pe reciprocitate, astfel încât informațiile comunicate să fie diseminate publicului larg într-o manieră obiectivă și corectă.
De asemenea, va rugam sa ne transmiteti o informare completa in legatura cu incendiul de marti, 29 aprilie, de pe strada Daniel Danielopolu.
Datele complete despre intervenție au fost comunicate ieri, în dinamică de către ISU BIF, unitate subordonată IGSU, care a gestionat această misiune.
RTV a titrat pe o burtieră mesajul ”Pompierii lui Arafat, cu mașina ciuruită: au inundat strada”.
”Autospecialele alocate la caz erau încărcate cu apă la capacitate maximă (de până la 10.000 l fiecare), iar alimentarea acestora cu apă s-a realizat în timp scurt și eficient, astfel că nu a mai fost necesară angrenarea unor resurse alertate în faza inițială. Important de menționat este și faptul că autospeciale de stingere trimise la fața locului sunt de generație nouă, cu randament ridicat de stingere și fără deficiențe de natură tehnică”, a mai scris ISU.