Crăciunul se apropie, iar foarte mulți români respectă încă tradiția postului. Nu mănâncă „de dulce” și renunță pentru o perioadă de timp la consumul de alimente de origine animală.
Pentru creştini, Postul Crăciunului este o perioadă de reculegere sufletească şi de pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Naşterii lui Iisus Hristos.
Postul a devenit, anul acesta, o provocare pentru tot mai mulți dintre constănțeni, după ce legumele, fructele și cerealele s-au scumpit simțitor. Oamenii spun că le este greu să mai țină post din cauza prețurilor exagerate.
Legumele s-au scumpit cu aproape 50%, asa că postul devine o provocare mai ales pentru cei cu venituri reduse. Analiștii economici anunță faptul că în 2024 avem parte de cele mai mari scumpiri din ultimii 30 de ani.
Cartofii, baza meniului de post, s-au scumpit cel mai mult. Aceștia au prețuri și cu 35 % mai mari față de anul trecut. În piețe, cartofii sunt la vânzare cu prețuri cuprinse între 3 și 5 lei kg, iar un sac de 5 kilograme de cartofi ajunge să coste și 20 de lei.
Cine vrea să mănânce alimente complexe are şi mai multe cheltuieli. Soia, ciupercile sau năutul, produse bogate în vitamine, nu sunt chiar pentru toate buzunarele. Aşa că deseori sunt înlocuite cu variante mai ieftine, dar care conţin mai puţini nutrienţi.
Ușor nu este nici pentru cei care oferă produsele din piață, deoarece vând mai puțin când au legume scumpe. Unii producători spun că nu au modificat cu mult prețurile de anul trecut, dar le este greu să continue așa.
Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile și se încheie în noaptea Nașterii Domnului. Pe data de 24 decembrie, în Ajun de Crăciun se ține post negru.
Tradiția spune că în prima zi a Postului Crăciunului, după Lăsata Secului, credincioșii încep ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor