Odată cu venirea anotimpului rece, a frigului și a zilelor fără soare, din ce în ce mai scurte, starea de bine a persoanelor se poate schimba. După o zi stresantă, cu multe cerințe de îndeplinit la serviciu, nu uita că trebuie să îți acorzi și ție timpul necesar pentru a te încărca cu energie.
1. Vitamina C
In lunile reci de iarna, vitamina C isi arata din plin rolul regenerator pentru tesuturile expuse la frig. Mai mult decat atat, vitamina C garantează o regenerare a intregului sistem osos si articular, prin stimularea secretiei de colagen, dar și o buna circulatie a sangelui prevenind afectiunile cardiace, astmul si diabetul. Cea mai buna modalitate de a obtine necesarul zilnic de vitamine esentiale, inclusiv vitamina C, este sa consumi o dieta echilibrata care contine o varietate de alimente. Daca insa tii o dieta restrictiva sau ai anumite boli care influenteaza modul in care te alimentezi sau modul in care sunt absorbiti nutrientii, este posibil sa fie necesar sa iei suplimente de vitamine pentru a evita deficitele si a ramane sanatos.
2. Vitamina A
Vitamina A are efect antioxidant si regenerant, tine nivelul colesterolului sub control si protejeaza in acelasi timp mucoasa bucala si digestiva, dar are grija si de sistemul respirator.Aceasta contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijina sistemul imunitar si ne ajuta sa ne vindecam mai rapid in cazul unor infectii sau inflamatii. Vitamina A isi exercita cel mai bine efectele in combinatie cu vitaminele B, D si E, dar si in prezenta calciului, a fosforului si a zincului.
3. Vitamina D
Organismul isi ia necesarul de vitamina D in urma expunerii la soare, dar si prin consumul de anumite alimente si suplimente alimentare.Studiile au aratat ca la sfarsitul iernii doua persoane din trei au deficit de vitamina D, fiindca soarele sta mai mult ascuns in lunile de iarna. Aceasta deficienta se manifesta prin scaderea imunitatii, si in special la persoanele varstnice creste riscul de fracturi, diabet zaharat si boli cardiovasculare. Asadar pentru a evita starile de iritabilitate, apatia, lipsa concentrarii, durerile musculare si articulare si chiar transpiratia excesiva apeleaza cu incredere la suplimente cu vitamina D.
4. Vitamina E
Vitamina E, denumita popular si vitamina fertilitatii, datorita rolului important pe care il joaca in functia reproductiva a organismului, are un puternic efect antioxidant, sprijina sistemul imunitar si are grija de sanatatea epidermei, fiind folosita in productia de dermatocosmetice si suplimente anti-aging. Lipsa unor rezerve adecvate de vitamina E din organism se poate manifesta prin: uscarea pielii cu aparitia usturimii locale si a petelor brune la persoanele varstnice, degradarea firelor de păr, tulburari de vedere, slabiciune musculara, aparitia aterosclerozei. Vitamina E are efect antioxidant protejand ficatul.
5. Acizii grasi Omega 3
Pentru a–ti imbunatati starea de spirit si aspectul pielii in sezonul rece, iti recomandam sa incluzi in meniul tau acizii grași Omega 3. Se gasesc in: peste, uleiul de rapita si cel de soia, nuci, fistic, migdale etc. Acizii grasi Omega 3 imbunatatesc concentrarea si reprezinta un ajutor suplimentar, impotriva racelilor sezoniere. Acestia joaca un rol important in functionarea tractului gastro-intestinal, in reglarea tensiunii arteriale, in procesul de coagulare a sangelui, in mecanismul alergiilor si in producerea altor hormoni.