Luna ianuarie este considerată cea mai tristă din an, iar unii specialiști au calculat chiar și data când avem cea mai deprimantă zi.
Motivele pentru care luna ianuarie este cea mai depresivă din an țin de mai mulți factori. Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu spune că persoanele singure sau cu probleme de sănătate ori economice gestionează cel mai greu această perioadă.
Psihologul Liviu Chesnoiu: ”Toată lumea se distrează apoi se termină banii”
Luna decembrie este o lună plină. Petreceri, cadouri, vacanțe de vis, însă acestea nu sunt chiar la îndemâna tuturor. Sunt extrem de mulți oameni pentru care această perioadă este un adevărat calvar. Este vorba despre cei singuri, în special dar și despre persoanele active care au început să se relaxeze prea târziu iar acum sunt nevoiți să se întoarcă la rutina de la serviciu.
”De la Sfântul Andrei, până la Sântul Ioan, nici iarba nu crește în România. În această perioadă toată lumea se distrează iar apoi se termină banii. Acum începe să crească numărul infracțiunilor, furturi, spargeri, jafuri, crește numărul depresiilor și al tentativelor de suicid. Din punct de vedere psihologic, acest fenomen nu este o noutate”, a spus colonelul în rezervă Liviu Chesnoiu.
Specialistul a mai spus că, după sărbători, oamenii foarte activi resimt din plin sentimentul de tristețe chiar dacă se întorc la birou.
”Ei se simt bine în rutina lor de la serviciu, nu se mai gândesc la problemele lor, la singurătate, și așa mai departe. Și vin sărbătorile. Iar pentru ei este ca un fel de boală. Singurătatea pentru astfel de persoane este cea mai periculoasă stare”, a explicat Liviu Chesnoiu.
În ianuarie, oamenii din întreaga lume se confruntă cu cea mai tristă zi din an, cunoscută drept Blue Monday.
Cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie, ”Blue Monday”, este considerată cea mai tristă zi din an, iar în 2024, aceasta pică pe data de 15 ianuarie.
Chiar dacă specialiștii au combătut acest concept, unele persoane au asociat această zi cu sentimente de tristețe profundă, motivație scăzută și lipsa de energie. Deși este amplu criticată, Blue Monday a devenit o zi pentru promovarea conștientizării sănătății mintale și a îngrijirii de sine.
Conceptul de Blue Monday a fost introdus pentru prima dată în 2005, într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel. Formula folosită pentru calcularea datei în care pică cea mai tristă zi din an ia în considerare diverși factori, cum ar fi vremea, datoriile acumulate în timpul sărbătorilor, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar sau perioada ce a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou. În plus, zilele scurte și faptul că suntem privați de lumina naturală poate scădea nivelul de vitamina D din organism, ceea ce are efecte negative asupra stării de bine.
Sfaturi și recomandări pentru a combate stările neplăcute
„Blue Monday“ este o stare pasageră de tristețe care trebuie combătută, în primul rând, prin mijloacele pe care le avem la îndemână, arată medlife.ro. Modalitățile simple, demonstrate clinic, de combatere a stărilor de tristețe sunt:
- Exercitii fizice regulate (chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi);
- O dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare;
- Somn odihnitor (de evitat lumina albastră de la dispozitive și ecrane înainte de culcare);
- Activități relaxante, cum ar fi programele sau aplicațiile de relaxare sau de wellness, care pot încorpora meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație;
- Stabilirea unor obiective și priorități (de exemplu, o persoană ar trebui să fie conștientă de ceea ce a realizat la sfârșitul zilei, nu să se concentreze pe ce nu a reușit să facă);
- Practicarea recunoștinței (este recomandat să se noteze zilnic, într-un jurnal, un lucru pentru care persoana este recunoscătoare la final de zi);
- Discuții sincere cu prietenii sau membrii familiei care pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic;
- Stabilirea unui buget pentru a gestiona cheltuielile;
- Respectarea unui program zilnic bine pus la punct – studiile au demonstrat că persoanele care respectă un anumit program și au o viață ordonată sunt persoane mult mai fericite, deoarece au mai mult timp pentru ei și pentru cei dragi.