Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să ajungă la un acord asupra concluziilor privind viitorul sectorului agricol, din cauza opoziției exprimate de România și Slovacia. Cele două țări au solicitat revizuirea textului privind acordarea subvențiilor, invocând convergența externă în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC).
România a contestat textul actual din cauza mecanismului de convergență externă, care face ca țările mai puțin bogate din Uniunea Europeană, în special cele din est, să primească un nivel redus de ajutoare directe din PAC, dezavantajându-le comparativ cu statele mai prospere din vestul Europei. Slovacia și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de textul propus.
În cadrul ședinței desfășurate la Luxemburg, David Clarinval, ministrul agriculturii din Belgia, țara care prezidează Consiliul Uniunii Europene, a comentat situația: „Din păcate, în timpul dezbaterilor de azi, și nu înainte, am văzut că delegația României nu a putut susține textul.” El a adăugat că și delegația slovacă și-a exprimat rezervele, astfel încât concluziile textului au primit aprobarea a doar 25 de țări membre, insuficient pentru a avansa.
„Delegația română și, în mai mică măsură, delegația slovacă, și-au exprimat punctul de vedere în acest sens pentru că au dificultăți cu menținerea convergenței externe și vor să putem elimina rapid acest mecanism pentru a putea oferi un ajutor similar tuturor agricultorilor europeni”, a mai spus Clarinval.
Ministrul belgian a subliniat că aceste concluzii afectează schimbarea generațională în sectorul agricol și evidențiază necesitatea ca agricultorii să primească venituri corecte, raportate la producția pe care o realizează. Clarinval a recunoscut, de asemenea, necesitatea simplificării procedurilor administrative în domeniul agriculturii.